De nummer 1 oplichtingstruc in Bangkok

Bangkok; een immense metropool die dag en nacht bruist van de activiteit. De stad die jaarlijks miljoenen reizigers van over de hele wereld ontvangt. Het startpunt is van menig backpacker die door Zuidoost-Azië reist. En een stad is waar dagelijks honderden toeristen worden opgelicht. Soms voor een paar euro, soms voor een paar honderd euro. Hoe je de grootste oplichtingstruc van Bangkok herkent en voorkomt, dat lees je hier!

Oplichting Bangkok

Even eerlijk: natuurlijk ben jij niet zo stom of naïef om opgelicht te worden. Jij trapt daar gewoon niet in. Toch?

Helaas krijgen wij iedere week minimaal één noodoproep vanuit Bangkok met de dringende vraag: “HELP?! Zijn wij zojuist opgelicht?!

Toch zijn deze scams gemakkelijk te voorkomen aangezien ze bijna allemaal op één en dezelfde manier beginnen. Het begint allemaal met die ontzettend aardige meneer…

De aardige meneer

Het is je eerste dag in Bangkok en je gaat direct al een aantal bezienswaardigheden af.

Geheel onverwachts kom je een hele aardige meneer tegen. Hij geeft je uitleg over het leven in Bangkok, over een tempel of over de omgeving. Je bent nieuwsgierig, want je hebt ein-de-lijk contact gemaakt met een local.

Na een paar minuten heeft hij je vertrouwen gewonnen en als klap op de vuurpijl laat hij je een badge of pasje zien, waaruit blijkt dat hij voor de overheid (heeft ge)werkt.

Hij vertelt je over een speciale markt, een Lucky Boeddha day, een niet te missen feestdag, een opening van een nieuwe tempel of vertelt je juist dat er een bezienswaardigheid gesloten is die dag.

Gelukkig heeft hij de ultieme oplossing; hij regelt een tuktuk voor je naar een hele bijzondere tempel waar geen toerist vanaf weet. En omdat je nieuw bent in Bangkok, is het ritje helemaal gratis. Dat sla je natuurlijk niet af! Je bedankt de vriendelijke meneer en stapt in.

Wow, wat een gastvrijheid – én dat al op de eerste dag!

Het onschuldige reisadvies

Op dit moment heb je nog geen cent uitgegeven en voel je je goed. De tuktuk chauffeur lacht vriendelijk naar je en je racet met een noodgang door het verkeer in Bangkok. Je eerste ritje in een tuktuk. Hoe cool is dat?!

Dan stopt de tuktuk opeens en word je vriendelijk doch dringend verzocht om een winkel/tourbureau naar binnen te gaan. Hoezo eigenlijk?

“Ach, waarom ook niet.”

Je wordt direct vriendelijk begroet en mag plaatsnemen. Een goed uitziende Thai, die overigens perfect Engels spreekt, vraagt naar je reisplannen. Je hebt de hele reis nog voor je; je hebt wel een idee, maar hebt nog geen dingen vastgelegd. Je wilt lekker vrij zijn!

En voor je het weet word je overspoeld met (valse) informatie:

  • Reizen door Thailand is zeer gevaarlijk;
  • Het is hoogseizoen, waardoor hotels, boten, bussen en vliegtuigen VOL zitten;
  • Het nationale park waar je naartoe wilt is helaas gesloten vanwege mosquito alarm;
  • Wij zijn van de overheid en helpen toeristen op een eerlijke manier;
  • Je betaalt nooit te veel, je krijgt zelfs korting omdat het een speciale dag is.

En voor je het weet ligt er een uitgebreid reisschema voor je klaar waarbij elke dag, elk hotel en al het vervoer voor je is vastgelegd.

Deal or No Deal?

Dan slaat je twijfel toe. Ze zullen misschien wel gelijk hebben. Wel fijn toch als alles voor je wordt geregeld?

De prijs? Ach, omgerekend is het maar een paar honderd euro; je hebt er voor gespaard.

Ze worden ongeduldig en willen dat je direct betaalt. Het aanbod geldt maar één keer. Ze willen best met je meelopen naar de pinautomaat of beter nog; je kunt gemakkelijk met credit card betalen.

De vliegtickets met jouw naam er op worden alvast uitgeprint en het eerste hotel in Ayutthaya is al voor je gereserveerd.

…..

The morning after

Je bent weer terug in je hotelkamer en opeens begin je enorm te twijfelen. Wat heb ik eigenlijk gedaan?

Je hebt een paar honderd euro uitgegeven, maar… waaraan eigenlijk?

Je gaat Googelen en leest de ene na de andere (slechte) ervaring.

 

Wat te doen na oplichting in Bangkok

In veel gevallen wordt de Tips Thailand hulplijn ingeschakeld en ontvangen wij dus een mailtje in onze inbox met het bovenstaande verhaal.

Er zijn twee dingen die je kunt doen:

1) Accepteren dat je bent opgelicht en gebruik maken van de “services” van het toeristenbureau. De tickets, het vervoer en de overnachtingen zijn daadwerkelijk geboekt. Je hebt er alleen veel te veel geld voor betaald.

2) Niet accepteren dat je bent opgelicht en je geld terugeisen.

Bel de toeristenpolitie

Hoewel je natuurlijk helemaal niet zit te wachten om de politie in te schakelen en om terug te gaan naar het tourbureau, raden wij toch aan om dit te doen. Dit zijn de drie stappen:

1. Als je met creditcard hebt betaald: bel je creditcard maatschappij en leg je de situatie uit. Kan het geld geretourneerd worden?
2. Bel vervolgens de toeristenpolitie op het nummer: 1155. Zij spreken goed Engels en zullen je bijstaan in deze situatie.
3. Ga terug naar het tourbureau (samen met de toeristenpolitie) en eis je geld terug.

Gelukkig hebben we al een aantal keren te horen gekregen dat het geld voor 80% tot 90% werd teruggegeven door het desbetreffende tourbureau. Uiteindelijk verhalen ze alleen nog de annuleringskosten op jou. Wat alsnog discutabel is, maar misschien moet je dat maar accepteren.

Bureaus waarvan we 100% zeker weten dat je ze niet kunt vertrouwen zijn:

  • TIT (Tourism Information Thailand);
  • Golden Mountain; en
  • Tiger Travel Group.

Tot slot

Na het lezen van dit blog weet je in ieder geval zeker dat die vriendelijke meneer toch niet zo vriendelijk is als hij lijkt. Het kan overigens ook een taxi- of tuktuk chauffeur zijn waarbij het ‘spel’ begint.

Bron: Tipsthailand.nl