7 Life tips: Op je eigen manier geluk en succes vinden

Overal om je heen hoor je dingen over geluk en succes. Deze thema’s komen voor in films, tv-programma’s, boeken – noem maar op. We beginnen deze dingen te horen als we nog maar kinderen zijn. We krijgen allerlei tips over het leven en de dingen die we wel en niet moeten doen.

En het gaat nooit echt weg.

We willen allemaal gelukkig en succesvol zijn . Om terug te kijken op ons leven als we oud en grijs zijn, en bij onszelf te denken: ‘Dang. Ik heb het helemaal door. Ik heb er geen spijt van.”

Maar het probleem is dat de meesten van ons niet zeker weten wat deze woorden eigenlijk betekenen of hoe ze daar moeten komen. Sommigen van ons zijn er al en weten het nog niet eens!

Dus wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat we het streven naar geluk en succes inpassen in ons dagelijks leven? Hoe kunnen we zeker weten dat we werken aan doelen die nooit echt tastbaar aanvoelen?

Dat is wat ik hier met je wil ontleden.

Laten we eens kijken naar 7 tips over het leven die je kunt gebruiken om je perfecte blend te vinden.

Het is geen geluk versus succes – het is een balans

Er zijn veel tegenstrijdige adviezen die de twee tegen elkaar uitspelen. Tips om een ​​gelukkig leven te leiden kunnen direct in tegenspraak zijn met tips om succesvol te zijn in het leven.

Je hoort bijvoorbeeld veel praten over #hustleandgrind. Je moet de hele tijd je best doen, anders bereik je nooit je doelen.

Aan de andere kant hoor je hoe belangrijk zelfzorg is en dat je “slimmer, niet harder” moet werken, zodat je nog tijd voor jezelf hebt.

Het is moeilijk om alles met elkaar te verzoenen.

Moet je de grenzen van uitputting en ellende verleggen om zakelijk succes te vinden? Of moet je zakelijk succes opofferen (en accepteren dat je blut bent), zodat je meer tijd kunt besteden aan wat je echt leuk vindt?

Het moeilijkste is dat er geen duidelijk antwoord is. En al dit advies bevat enige waarheid en waarde.

Maar jij moet de juiste balans voor jou vinden – niet alleen wat een of andere zelfhulpgoeroe van een miljonair je vertelt.

Laten we, met dit in gedachten, ingaan op tips en levenshacks die jou kunnen helpen om die balans te vinden.

1. Bepaal wat geluk en succes voor jou betekenen

Voordat je vast komt te zitten in een maalstroom van tips van anderen over het leven, moet je even de tijd nemen om na te denken over je eigen doelen, verlangens, behoeften en waarden .

Ga fantaseren. Wat is het dat je echt wilt? Denk aan je wildste dromen, maar ook aan je mildste dromen.

 • Wil je roem en extravagant fortuin?
 • Wil je net genoeg geld om je rekeningen te betalen terwijl je onderweg wat vakanties en leuke dingen kunt hebben? 
 • Wil je waardering en respect van je collega’s?
 • Is uw belangrijkste focus helemaal niet op geld, maar op uw deugdzaamheid en relaties?
 • Wat houdt je ’s nachts wakker?
 • Waar gaat je hart sneller van kloppen?

Stel jezelf deze grote vragen en werk je een weg naar kleinere, zoals de dingen die je de meeste vreugde geven in je dagelijkse leven, en een ding dat je zou kunnen veranderen als je de kans had.

Dit soort reflectie lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is niet iets waar de meesten van ons de tijd voor nemen om er echt in te graven. (Ik weet dat ik dat lange tijd niet heb gedaan… en de vragen waren moeilijk te beantwoorden!)

Je zou kunnen ontdekken dat je doelen en waarden niet echt overeenkomen met de mensen waarmee je je omringt of de dingen waarvan je dacht dat je ze altijd al wilde hebben.

En dat is helemaal oké. Ik durf te zeggen dat het verrassend normaal is.

Als je eenmaal wat onthullingen hebt – of gewoon bevestigt waar je altijd al dacht dat je was – kun je je concentreren op de levenstips en -trucs die je daar zullen helpen.

2. Houd een dankbaarheidsdagboek bij

Misschien was dit niet wat je verwachtte als eerste tip. Maar luister naar me. Dit is ongelooflijk belangrijk.

Er is enorm veel onderzoek dat de fysieke en mentale gezondheidsvoordelen van dankbaarheid aantoont.

Volgens Glenn Fox, neurowetenschapper en dankbaarheidsexpert aan de University of Southern California:

Voordelen die samenhangen met dankbaarheid zijn onder meer betere slaap, meer lichaamsbeweging, verminderde symptomen van lichamelijke pijn, minder ontstekingen, lagere bloeddruk en tal van andere dingen die we associëren met een betere gezondheid.

Dit is een van die geheime tips om een ​​gelukkig leven te leiden: neem elke dag wat tijd om na te denken over wat al goed is. Als je dit regelmatig doet, verschuif je je manier van denken op een kernniveau.

Dit zorgt ervoor dat je positiever en gemotiveerder bent – en veerkrachtiger als dingen niet gaan zoals je had gepland. Je zou ook kunnen ontdekken dat er al veel geluk en succes in je leven is waar je nooit de eer aan hebt gegeven.

Het bijhouden van een fysiek dankbaarheidsdagboek is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je dit een dagelijkse oefening maakt. Het enige wat je hoeft te doen is elke dag één ding op te schrijven waar je dankbaar voor bent.

Het hoeft ook niet groots of poëtisch te zijn. Je kunt je hond, je computer, je rare maar leuke baas, je vrienden, je favoriete paar schoenen zeggen… je snapt het.

3. Wees bewuster en zelfbewuster

Voel je je ooit zo gekaapt door je gedachten of emoties dat het je dag verpest?

Misschien werd je pitch afgewezen of werd je gebombardeerd door een ontevreden klant of had je ruzie met je partner. Dan probeer je je te concentreren op alle andere miljoen dingen die je moet doen, en je kunt gewoon niet productief zijn.

Het voelt alsof je dag verspild is. Je bent van streek omdat je van streek bent.

Het is een vicieuze cirkel en het komt vaker voor dan je zou denken.

Maar wat als je een slechte dag zou kunnen stoppen? Wat als je jezelf zou kunnen kalmeren en de overbelasting van tevoren zou kunnen aanpakken in plaats van deze het over te laten nemen?

Dat is wat een mindfulness- en zelfbewustzijnsoefening je kan helpen bereiken. Hier zijn enkele levenstips om dat mogelijk te maken, gebaseerd op Mayo Clinic :

 • Beter opletten. Pauzeer om de bezienswaardigheden, geluiden en sensaties in je op te nemen. Hoe voelt je lichaam? Hoe smaakt jouw eten? Wat zie en hoor je nu?
 • Doe ademhalingsoefeningen. Concentreer je op je ademhaling als je je opgewonden voelt. Adem je snel? Probeer het te vertragen en voel de lucht een paar minuten in- en uitstromen.
 • Mediteren. Zitten, staan, lopen – elke meditatie is een eerlijk spel. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, kijk dan eens naar mijn favoriete app Ten Percent Happier (ze noemen het ‘meditatie voor sceptici’, wat voor mij perfect aanvoelt).
 • Stuur een bedankje. Schrijf iemand een bedankbriefje voor iets dat ze je hebben gegeven of waarmee ze je hebben geholpen. Je kunt zelfs je beste vriend bedanken omdat hij geweldig is. Verstuur uw notities als een echte brief of een snelle sms of e-mail.

4. Gebruik ‘gewoontes stapelen’ om goede gewoonten op te bouwen

Dit is een van mijn favoriete tips om succesvol te zijn in het leven. 

Wanneer mensen worstelen met het bereiken van hun doelen, hebben ze vaak moeite om vast te houden aan de gewoonten die ze willen aannemen.

Als je het druk hebt, kan het zelfs te veel zijn om een ​​klein doel toe te voegen, zoals 5 minuten per dag mediteren, 10 push-ups doen, 15 pagina’s van een boek lezen of 20 minuten nemen om je planning voor de dag te plannen.

Gewoontestapelen is een van die tips voor het hacken van het leven die je hersenen voor de gek houden om productiever te zijn.

Om gewoontes te stapelen, groepeer je alle kleine gewoonten die jou aan uw dagelijkse routine wilt toevoegen . Op die manier worden ze één gewoonte in plaats van een stel kleine.

De sleutel hier is om te beginnen met slechts een of twee nieuwe gewoonten en er later op voort te bouwen met meer gewoonten zodra de routine een vast onderdeel van je dag is geworden.

5. Begin met de kleinste haalbare stap

Soms hebben we zulke grote, verheven doelen – die zoveel werk en toewijding vergen – dat we onszelf intimideren om er nooit aan te beginnen.

Misschien is het gewoon te veel om te verwerken. Misschien zijn we bang om te falen. Misschien hebben we gewoon geen zin om alle moeilijke dingen te doen.

Het goede nieuws is dat leren hoe je succesvol kunt zijn in je leven begint met kleine stapjes. Kijk naar een groot doel en breek in stappen. Als die stappen nog steeds te groot aanvoelen, deel ze dan op in nog kleinere stappen.

Nog te groot? Ga door… maak ze kleiner. 

Verbind je dan om er nu maar één te doen en kijk waar het naartoe gaat.

Dit is een van die levensveranderende tips voor mij. Je kunt het op vrijwel alles toepassen:

 • Wil je een marathonloper zijn maar voel je je uitgeput na het werk? Zet je in om je sneakers aan te trekken en slechts één blok te lopen. Misschien krijg je momentum om een ​​mijl te rennen. Misschien niet.

6. Trap niet in de valkuil van “Ik zal gelukkig zijn als …”

Heb je ooit je geluk of succes afhankelijk gemaakt van iets dat nog niet bestaat? Dingen zoals:

 • Ik zal blij zijn als mijn bedrijf $ 100.000 verdient.
 • Ik zal blij zijn als ik mijn droomhuis kan kopen.
 • Ik zal blij zijn als ik die promotie krijg.
 • Ik zal blij zijn als dit project voorbij is.

Hoewel deze als/wanneer-mentaliteit kan worden gezien als perfect gezonde doelen stellen, kan deze ook een donkere onderbuik hebben.

Er is een duidelijk risico dat de langetermijn- of meer gedurfde doelen nooit worden gerealiseerd. Maar er is ook het meer verraderlijke risico: je bent misschien zo gefocust op het bereiken van een bepaald doel dat je nooit stopt om te genieten en de kleine overwinningen te vieren. 

En als je die mijlpalen bereikt, zet je waarschijnlijk gewoon een hogere mijlpaal in plaats van te stoppen om te genieten van wat je hebt bereikt.

Dit maakt deel uit van onze ‘nooit genoeg’-cultuur – het kan enorm lonend zijn, maar het kan ons er ook toe aanzetten om nooit echt te genieten van ons leven en wat we nu hebben.

Het kan ook een heleboel extra stress en gevoelens van ontoereikendheid aan onze dagen toevoegen.

Besteed aandacht aan dit soort gedachten en probeer ervoor te zorgen dat ze tegenwicht krijgen. Dankbaarheid is een geweldige manier om dat te doen.

7. Doe het rustig aan in moeilijke tijden

Als jouw takenlijst anderhalve kilometer lang is, kom je vaak tekort. Soms zit je in een sleur en kom je dagen, weken of zelfs maanden te kort.

Dit is volkomen normaal. Wat ook volkomen normaal is, is de neiging om jezelf in elkaar te slaan als het gebeurt.

Maar er is veel onderzoek dat aantoont dat mensen die meer compassie tonen, op de lange termijn meer kans van slagen hebben.

Dit is wat de University of California, Berkeley zegt:

Onderzoek toont aan dat wanneer mensen zichzelf vriendelijk behandelen in plaats van kritisch, ze eerder geloven dat ze kunnen verbeteren, fouten kunnen corrigeren en opnieuw doelen kunnen bereiken nadat ze van koers zijn afgeweken . Daarentegen is zelfkritiek gekoppeld aan uitstelgedrag, stress en piekeren – geen van alle motiveert mensen om door te gaan met het nastreven van een doel.

Simpel gezegd: zelfcompassie maakt je klaar voor meer geluk en succes in het leven.

In plaats van jezelf elke keer voor de gek te houden als je je doelen niet haalt, geef jezelf dan de eer voor het harde werk dat je doet, en accepteer dat sommige dagen gewoon niet geweldig zullen zijn.

Vinden wat voor jou werkt

In een wereld waar je constant te veel en niet genoeg tegelijkertijd doet, ben jij de enige persoon die je eigen geluk en succes kan bepalen.

Terwijl sommige mensen denken dat succes geluk maakt, denk ik dat je je eigen geluk moet cultiveren als springplank naar succes.

Als je jezelf in de juiste mindset kunt krijgen, kun je de kracht van het menselijk potentieel ontketenen en absoluut ongelooflijke dingen doen.

Maar om dit te doen, moet je het slechte met het goede opnemen. Om je mislukkingen te accepteren zoals je je overwinningen accepteert. Om ervoor te zorgen dat jij voor jouw mentale en fysieke gezondheid zorgt terwijl je druk bezig bent met uw financiële gezondheid.

Wanneer je deze delicate maar krachtige balans vindt, is er geen houden meer aan.