Beleggingsfraude: Zo herken je de boeven

Het inzicht in beleggingsproducten is sterk verbeterd, maar het is zeker niet waterdicht. Slimme oplichters vinden altijd wel een manier om het vele toezicht op de beleggingsmarkt te ontwijken en beleggers in de val te lokken door allerlei beloften te maken die ze nooit waar zullen maken.

Een tijdje geleden werden vele beleggers bijvoorbeeld voor miljoenen euro’s opgelicht in een zogeheten piramidefraude: een vorm van fraude die ook wel ponzifraude wordt genoemd. Bernard Madoff is misschien wel de bekendste ponzifrauder aller tijde, maar er zijn meer mensen die zich bezig houden met deze malafide vorm van geld verdienen. Wil jij voorkomen dat je slachtoffer wordt van dit soort praktijken? Lees dan in dit artikel hoe u beleggingsfraude in de vorm van ponzifraude kunt herkennen.

Beleggingsfraude – Wat is piramide- of ponzifraude?

Bij piramidefraude krijgen beleggers hun rendementen uitbetaald uit de inleg van nieuwe beleggers. Ze denken dat ze hun rendement krijgen uit de opbrengsten van diverse beleggingsproducten, maar dit is niet het geval. Het geld dat wordt ingelegd wordt namelijk niet in beleggingsproducten gestoken, maar gaat direct naar de zakken van de oplichters.

Beleggingsfraude – Hoe herken je piramide- of ponzifraude?

Er zijn diverse kenmerken waar u piramide- of ponzifraude aan kunt herkennen en dit zijn de volgende:

  • Er wordt een hoog rendement beloofd en dit terwijl er maar weinig risico is. Iedere investering heeft een bepaald risico en investeringen met hoge risico’s leveren doorgaans het meest op. Bij piramide- of ponzifraude is dit zogenaamd niet het geval, want ook met een laag risico zou u veel verdienen met deze investering.
  • Er is sprake van een stabiele uitkering: beleggingen veranderen in waarde, maar bij piramide- of ponzifraude krijgt u bijna altijd hetzelfde bedrag beloofd als uitkering.
  • De beleggingen vallen niet onder het toezicht van de overheid: piramide- en ponzifraudes worden altijd opgezet in een beleggingsvorm die niet onder het toezicht valt.
  • Er worden ingewikkelde strategieën gehanteerd om hoge rendementen te behalen. Snap je de strategie niet die men hanteert? Vermijd deze belegging dan.
  • Er zijn problemen met het ontvangen van geld. Ontvangt u een rendementsbetaling niet of niet op tijd, dan moet u eigenlijk meteen achterdochtig worden. Wordt er beloofd dat u nog meer rendement krijgt als u meer investeert in plaats van uw winst op te nemen, dan moet u ook achterdochtig worden.

Beleggingsfraude – Oplichters zoeken slachtoffers voornamelijk lokaal

De redacteuren van Spasimo onderzochten 376 zaken van piramidefraude die tussen 1988 en 2015 hebben plaatsgevonden. Uit het onderzoek blijkt dat een gemiddelde fraude vier jaar duurt en dat beleggers gemiddeld 87.800 euro verliezen. Ook bleek dat de oplichters vaak in lokale gebieden gedijen, waar het vertrouwen is en waar zowel particuliere als institutionele beleggers het liefst in lokale producten investeren.

Opvallend genoeg wordt er wel geadverteerd door de oplichters, vaak via websites of kranten. Hierdoor zien de beleggingen er plotseling veel professioneler uit en zijn meer mensen geneigd om geld in de lokale beleggingen te investeren. Beleggers kregen een gemiddeld rendement voorgeschoteld van tussen de 16 en 24,5 procent per jaar.

Bron: Spasimo.nl