7 Gezondheidsweetjes (Of Fabeltjes?)

Van huis uit heb je vast het volgende meegekregen: wit brood is slechter voor je dan bruin brood en groenten uit de diepvries bevatten minder vitaminen dan verse. Nou ga maar vast met een vuilniszak klaarstaan, want wij gaan een aantal gezonde ‘stellingen’ helemaal onderuit halen. De Marie-Claire heeft namelijk een lijst van producten samengesteld waarvan je dacht dat ze gezonder voor je waren, maar dit klopt nou nét niet helemaal.

1. Verse producten zijn altijd beter dan uit de diepvries

Dat is dus niet helemaal waar, omdat verse groenten vaak een ‘reis’ maken naar hun eindbestemming de supermarkt, verliezen ze ook vaak voedingsstoffen. Dus het is helemaal niet gezonder of beter voor je.

2. Rode wijn is goed voor je

Doktoren zeggen dat een glas rode wijn per dag helemaal niet slecht voor je is. Dat klopt ook, maar als je er meer dan één glas drinkt, dan is het echt niet zo gezond voor je.

3. Het is ok om een energiedrankje te nemen na het sporten

Nou nee, dat is het dus niet. Het is echt zonde na je exercise, want zo’n drankje bevat behoorlijk wat calorieën en suiker.

4. Bruin brood is altijd beter dan een wit bammetje

Dit is niet altijd het geval, want donker brood kan juist caramel als kleurstof bevatten en is daarom niet beter dan een witte boterham. Dus hup, neem gewoon die witte boterham met pindakaas.

5. Eieren met een bruine schil zijn gezonder

Ook dit is niet waar. De kleur van de schil wordt simpelweg bepaald door de kleur van de kip. Een roodbruine kip legt bruine eieren en een witte kip legt witte. Weer wat geleerd!

6. Fruitsapjes – die bestaan uit 100% fruit – zijn het beste voor je

Nee dus. Een glas sap bevat meer calorieën dan een stuk fruit. Daarnaast zitten er in je sapje bijna geen vezels meer. Je kunt beter een appel eten dus.

7. Bruine suiker is beter dan witte

Niet per se. Ok, bruine suiker bevat wel meer mineralen. Maar slechts in kleine hoeveelheden, waardoor het niet meteen gezonder is.