4 Supersimpele Tips Om geld Te besparen

Een van de grote kwesties in het leven van een student is een gebrek aan geld. Huisvestingskosten zijn de grootste post, met een gemiddelde van 488 euro per maand, waarvan je de huur, energiekosten, internet, boodschappen, en verzekeringen betaalt.

Wij studenten betalen dat alles met een gemiddeld inkomen van 870 euro per maand, bestaande uit studiefinanciering, leningen, ouderbijdragen en je eigen salaris. (bron). Er blijft dus minder dan 400 euro over om je studie, sport, openbaar vervoer etc te betalen (gemiddeld 350 euro) en dan van een paar tientjes die gekke feestjes en andere vrije tijd te financieren. Niet echt veel!

Energierekeningen zijn een grote kostenpost en worden niet bepaald goedkoper (met andere woorden, het wordt elk jaar duurder). Dus het is wel zo slim om op energie te besparen.

Energie besparen is goed voor je portemonnee én goed voor het milieu. Laat me je wat handige tips en ideeën geven. De basis: gebruik minder. Elke dag de verwarming een half uurtje minder laten branden, bespaart al flink veel doekoe.

Onderstaande suggesties liggen misschien voor de hand -we beloven geen openbaringen- maar hopelijk zijn ze een geheugensteuntje voor je energiegebruik. Minder energie is meer geld en het doet wonderen voor je groene reputatie.

1. Meer romantiek!

Kijk samen tv en kruip dicht tegen je huisgenootjes aan (als je zo hecht bent) om extra warm te blijven. Doe de lichten uit, sluit de gordijnen en steek een kaarsje aan. Romantisch toch? Je energieverbruik daalt en zo ook je impact op het klimaat. Een mooie winst van zo’n 40 euro per jaar (exclusief de kosten van de kaarsen).

2. Lekker warm in je huispak

Draag meer truien, sokken en slippers en leg een extra deken op je bed en laat de thermostaat lekker laag staan. Als het een beetje te fris wordt, doe er een laagje bij, in plaats van de verwarming omhoog te draaien. Een beetje trui verhoogt zo de temperatuur op je lichaam met 3 graden celsius. En misschien zie je er ook nog wel hipper uit.

De thermostaat 1 graden lager zetten scheelt je over een jaar zo’n 75 euro. Daarnaast kan het lonen om je verwarming constant op een lage temperatuur te houden, in plaats van hem telkens aan en uit te zetten.

3. Werk samen

Ook door samen te werken met je huisgenoten kan je veel energie besparen. Help elkaar om korter te douchen, door samen te ontbijten. Douche daarna alleen om je te wassen, niet als wakkerword-machine. Dat moet de koffie-machine doen. Misschien gaat samen douchen je te ver, maar samen koken kan natuurlijk wel.

Check ook samen of alle ramen goed dicht zitten en of er lekkende ramen of zelfs muren zijn. Niet zelden verlies je op een koude of stormachtige dag veel warmte door slechte isolatie. En luchtlekken zijn geen alternatief voor ventilatie.

4. Als je het niet echt nodig hebt, gebruik het dan niet

Sommige mensen laten de tv aan, als ze gaan slapen. Maak er een gewoonte van om alle lichten en elektronica uit te doen als je een ruimte verlaat. Haal alle apparaten die je niet regelmatig gebruikt uit het stopcontact, opladers blijven stroom gebruiken zelfs als ze niks opladen. En laat niks op standby staan. Dat is misschien makkelijker, maar echt zinloze energieverspilling.