6 manieren om oplichting te voorkomen op vakantie

Ik liep het park uit in Buenos Aires. Plotseling voelde ik iets op mijn schouder. In een vluchtige seconde bedacht ik me dat iemand water op me spoot. Ik negeerde mijn natuurlijke instinct. Ik draaide me om en om daar op mijn schouder vogelpoep aan te treffen. Ik baalde als een stekker. Een vriendelijke man schoot me te hulp. Hij bood me water aan om mezelf te fatsoeneren. Hij stelde me enkele sociale vragen over het doel van mijn bezoek aan Argentinië. Nadat ik mezelf had schoongeboend bedankte ik hem en verliet het park.

Niet veel later ontdekte ik dat mijn barmhartige Samaritaan me had opgelicht. Mijn portemonnee was weg. Mijn favoriete outfit kon ik weggooien want het bleek geen vogelpoep maar verf. Ik had naar mijn eerste instinct moeten luisteren, dan was me dit nooit overkomen. Een harde leerschool was het zeker, maar ik ben niet de enige die voor dergelijke trucs valt.

Geldopname

Voordat u geld opneemt in het buitenland, controleer of u hier kosten voor betaalt. Over het algemeen is het zo dat u binnen Europa geen extra kosten betaalt wanneer u geld opneemt met uw debetkaart. Er zijn echter uitzonderingen. Bij een kredietkaart komen er wel meestal kosten bij kijken.

Wanneer u buiten Europa reist, moet u meestal kosten betalen wanneer u geld opneemt. U kunt ervoor kiezen om voordat u vertrekt geld te wisselen bij uw eigen bank. U kunt dit ook in het buitenland doen, maar houd er rekening mee dat u hiermee het risico neemt te worden opgelicht. Ze tellen het geld voor u, maar u ontdekt uiteindelijk dat u minder heeft gekregen. Of een dergelijk wisselkantoor hanteert een minder gunstige koers dan de werkelijke koers.

Lokale misleiding

U stapt in een taxi en vraagt de chauffeur u af te zetten bij een restaurant dat u zorgvuldig heeft uitgekozen. De chauffeur verzekert u dat hij een nog beter restaurant weet. Vervolgens eindigt u in een restaurant waarmee de taxichauffeur een afspraak heeft gemaakt. Vaak zijn dit niet de restaurants die u zult vinden op Tripadvisor.

Vervoer huren

U besluit het prachtige eiland te verkennen per scooter. Het wordt door iedereen aangeraden. U controleert de scooter en laat uw paspoort achter als onderpand. Vervolgens geniet u van uw avontuur. Bij terugkomst blijkt echter dat u volgens de eigenaar schade heeft gemaakt. Hij dwingt u te betalen voor de scooter, anders krijgt u uw paspoort niet terug. Laat nooit uw paspoort achter – desnoods een kopie – en controleer grondig de scooter die u huurt.

Dit geldt overigens ook als u besluit een auto te huren. Zorg ervoor dat u goed de voorwaarden kent. Vaak rekenen deze bedrijven een borg vooraf. Indien u bijvoorbeeld uw auto niet volledig voltankt, kan het zijn dat ze de borg inhouden.

Taxi’s

U komt aan op uw bestemming. U wilt zo snel mogelijk naar uw hotel en neemt de eerste de beste taxi. Bij aankomst van uw hotel, schrikt u van het bedrag. Doe onderzoek voordat u vertrekt op reis naar de beste mogelijkheid als het gaat om het nemen van een taxi. Met name op vliegvelden wordt meer dan eens misbruik gemaakt van de situatie. Spreek een vaste prijs af voordat u vertrekt of zorg ervoor dat u de meter goed in de gaten houdt.

Bagage oplichting

Wanneer u boekt bij een voordelige vliegmaatschappij, houdt dan rekening met uw bagage. Uw bagage moet aan strenge voorwaarden voldoen. Wanneer u op het vliegveld aankomt en niet voldoet aan de gestelde norm, betaalt u een fors bedrag extra. Dit geldt voor het formaat van uw koffer maar ook voor het gewicht van de bagage. Controleer, voordat u naar de vluchthaven vertrekt, of uw bagage voldoet.

Wanneer u aankomt op de bestemming bieden veel mensen u assistentie aan met uw bagage. U denkt misschien, dat is vriendelijk. Echter, hier wordt wel een vergoeding voor gevraagd. Voor niets gaat immers de zon op.

Onderhandelen

In veel landen is het de gewoonte dat wanneer u iets koopt u afdingt op de prijzen. Toch is het in veel landen ook iets dat wordt beschouwd als onbeschoft. Voordat u buiten uw landgrenzen gaat, onderzoek wat de gewoontes zijn. Met name in Azië is afdingen zeer gebruikelijk. Wanneer u dit niet doet, wordt u sowieso opgelicht. Vraag ook aan andere toeristen hoeveel zij betalen voor bijvoorbeeld een ligbedje. Op deze manier kunt u geld besparen en het aan andere zaken spenderen.

Wees u bewust van de vaak slimme trucs die worden toegepast zonder dat u het door heeft. Op deze manier houdt u uw geld en kunt u het uitgeven aan datgeen waaraan u het uit wilt geven!

Bron: topcompare.be