Hoe herken je fake profielen op een dating website?

Ken je dat, dat je op een datingsite veel fake profielen tegenkomt? Wetenschappers van de University of Winsconsin-Madison onderzochten het gedrag van leden van dating websites die wel eens een leugen in hun profiel durven zetten. Na een onderzoek zagen ze dat er patronen te vinden zijn in de profielen van de leugenaars en oplichters.

Er werd gekeken naar ongeveer 80 profielen. De eigenaars van de profielen werd gevraagd of er leugens in hun profiel stonden en wat deze leugens waren. Iets minder dan tachtig procent van de vrijgezellen geeft toe dat ze wel eens een leugentje om bestwil gebruiken.

Door de vergelijking van profielen met en zonder leugens konden de wetenschappers patronen ontdekken. De wetenschappers kunnen in meer dan 65% van de profielen zeggen of de eigenaar van het profiel gelogen heeft of niet. Gewicht is een van de punten waarover het meest gelogen wordt. Ook leeftijd is een populair iets om over te liegen. Hier zijn enkele tips om de leugenaars te ontmaskeren.

Hoe herken je fake profielen?

– Een kort profiel hoeft niet onmiddellijk een fake profiel te zijn, maar er is een grote kans dat je hier te maken hebt met een faker. Eerlijke profielen zijn vaak veel uitgebreider simpelweg omdat ze de waarheid bevatten. Een leugenaar wil zijn/haar profiel zo kort mogelijk houden omdat hij/zij dan minder leugens moet onthouden wanneer het uiteindelijk een echte date wordt.

– ‘Ik’. Als je dit woord niet regelmatig tegenkomt in een profiel mag er ook een belletje gaan rinkelen. De leugenaar wil zijn/haar leugens voor zichzelf verantwoorden en afstand nemen. Ook kan een soort mild schuldgevoel er voor zorgen dat zij het woord “ik” niet graag gebruiken (dan is de oplichting te confronterend). Dit is een onbewust proces.

– Ontkenning worden vaak gebruikt door leugenaars. Je leest: “Ik hou niet van binnen zitten” in plaats van “ik ben avontuurlijk aangelegd en ben graag buiten”. Of: “ik ben niet werkloos” in plaats van te zeggen “ik heb een toffe job”.

– Onderwerpen waarover vroeger gelogen werd, worden vermeden. Als je praat met iemand die onderwerpen waar je vroeger al over gesproken hebt, zoals bijvoorbeeld hobby’s of werk, plots niet meer wil bespreken, kun je ook te maken hebben met een leugenaar.

Vragen stellen bij twijfel

Je kan deze tips ook toepassen op de berichtjes die je met elkaar uitwisselt. Als je sterke twijfels hebt over iemand, luister dan naar je intuïtie. Je kan bijvoorbeeld steeds weer terugkomen op het onderwerp waarvan je vermoedt dat hij/zij er over gelogen heeft of een strikvraag stellen. Vaak vallen de fakers dan snel door de mand. Weigert iemand om op je vragen in te gaan? Dan weet je voldoende. Je kunt ook altijd bekijken of jouw faker bekend is op fakerslijst.nl. Veel fakers met fake profielen zijn op geld of hebben andere kwade bedoelingen.

Ons belangrijkste advies: volg je intuïtie. Voelt iets niet helemaal in de haak, dan is dat het vaak ook niet, en dat geldt zeker op datingsites die vaak een hoop vervelend volk aantrekken.

Bron: internetdaters.nl