Tips voor als je een koortslip hebt

Een koortslip is zeker niet iets waar je  op zit te wachten. Ze zijn vervelend en pijnlijk en het kan soms best even duren voordat de blaasjes helemaal genezen zijn en het virus weer in remissie is getreden. Gelukkig zijn er een aantal handige tips om het herpes virus onder de duim te krijgen en te houden! 

1 op de 5 Nederlanders heeft weleens last van een koortslip of een lipblaasje. Je kunt er vanaf dat je een baby bent al last van hebben. Meestal geneest de koortslip binnen een week of twee vanzelf. Vaak al met een dag of 5. Als je er niet aangezeten hebt laat een koortslip in principe geen litteken achter. Helaas blijf je vatbaar om een koortslip telkens weer opnieuw te krijgen, vaak ook op dezelfde plek. Mensen die het virus bij zich dragen kunnen wel 2-3 keer per jaar last hebben van een koortslip of lipblaasje.

Tips om een koortslip tegen te gaan

Verhoog je weerstand

Zorg voor een goede weerstand! Bij veel drukte, stress, slechte voeding en weinig slaap zal je weerstand sneller dalen en kan een koortslip te voorschijn komen. Probeer deze zaken te vermijden en beweeg voldoende.

  • Stoppen met roken verhoogt je weerstand en verkleint de kans op aften in je mond.
  • Slik extra vitamine C of eet vitamine C-rijke voeding zoals citrusvruchten, kiwi’s, mierikswortel, tuinkers of waterkers.
  • Kies voor biologische, onbespoten fruit en groenten. Pesticide lokt bij sommige mensen een koortslip uit.

Ook appelstroop schijnt goed te werken bij een koortslip.

Eet als je een koortslip voelt opkomen even geen noten en pinda’s totdat de koortslip weg is.

Voorkom besmetting

Je hebt kans op besmetting vanaf ongeveer drie dagen voor het ontstaan van de blaasjes tot het moment dat de blaasjes zijn ingedroogd. Het vocht in de blaasjes is erg besmettelijk, want daar zit het virus in. Pas als de blaasjes helemaal zijn opgedroogd, kan er geen virus meer worden overgedragen. Je kunt iemand besmetten door bijvoorbeeld zoenen, knuffelen, seksueel contact of andere aanrakingen. Overdracht kan ook plaatsvinden via spullen die in aanraking komen met de koortslip, zoals lippenstift.

Vermijd zonlicht

Gebruik een lippenbalsem met een SPF factor van tenminste 15, niet alleen in de zomer maar ook in de winter. Het virus is namelijk gevoelig voor U.V. licht. Er zijn ook lippenbalsems verkrijgbaar met SPF factor én jojoba of echinacea voor extra weerstand.

Als je te weinig zonlicht pakt, met name in de winter, slik dan Vitamine D pillen.

Goede hygiëne

Zorg voor een goede hygiëne en dat je met je handen van je koortslip afblijft! Een koortslip is extreem besmettelijk tot de volledige genezing ben je besmettelijk- dus kijk uit met je ogen bijvoorbeeld als je net je koortslip hebt aangeraakt. Niet krabben. Ook is orale seks echt niet slim en doe voorzichtig met make-up.

  • Vervang je tandenborstel: Dit wordt nog wel eens vergeten. Het is erg belangrijk om je tandenborstel te vervangen nadat je een koortslip hebt gehad. Aan de tandenborstel kunnen sporen achterblijven van het herpes virus waardoor een terugkerende uitbraak geprikkeld kan worden. De juiste hygiëne is essentieel om ook uitbraken op andere plekken te voorkomen en om besmetting van anderen tegen te gaan.

Koortslip behandelen met pleisters

Er zijn beschermende pleisters te koop om op je koortslip te plakken. De kans op doorgeven van de besmetting neemt dan aanzienlijk af. Als de pleister of patch zuurstofdoorlatend is droogt de koortslip verder uit, mede omdat er gebruik gemaakt wordt van vocht absorberend materiaal. Ook kan er over de pleister indien gewenst make-up worden aangebracht.

Koortslip behandelen met crèmes, zalfjes en tabletten

Behandeling met een crème kan de koortslip verzachten en beschermen. Zalfjes of crèmes met zink worden veel gebruikt, evenals met propolis, uierzalf en calendula zalf.

Ook bestaan er diverse anti virus middelen en koortslipcrèmes die zeker effectief kunnen zijn. Informeer ernaar bij je apotheek. Neem de koortslip zalf/creme altijd mee in je tas zodat je gelijk kunt gaan smeren als je tintelingen voelt.

Veel mensen slikken tevens kruidengeneesmiddelen om de koortslip te behandelen, bijvoorbeeld op basis van echinacea purpurea of goudsbloem. Deze kunnen het immuunsysteem versterken.

Lysine

Veel mensen zweren bij L-Lysine voor de behandeling van een koortslip. Dit is een essentieel aminozuur; dat wil zeggen dat je lichaam het zelf niet kan aanmaken. Het stofje werkt preventief door de uitbraak van het virus te bestrijden en bevordert het herstel. Lysine zit in eiwitrijke producten zoals kip, kaas, eieren, sojabonen, avocado, mango, abrikozen, vijgen, peren, appels en tomaten.

Je kunt ook supplementen met l-lysine slikken.

Blaasjes doorprikken

Zodra er een blaasje ontstaat kun je deze doorprikken met een steriele, verhitte naald. Daarna dip je de aangedane plek aan met alcohol of sterilon en verzacht je deze met een zalf.

Koortslip behandelen door deppen met thee en andere middelen

Uiteraard worden er allerlei gezonde soorten kruidenthee voorgeschreven bij een koortslip. Je kunt hierbij denken aan thee met catsclaw, zoethout, lindebloesem, kamille, vlierbessen, berkenblad, heermoes en guldenroede.

Met deze soorten kruidenthee kun je ook je lip deppen, met een wattenstaafje of wattenschijfje.

Bron: Lifehacking.nl