Onderzoek: hoe nepvet je ECHT dik kan maken

Dieetproducten en lightproducten bevatten doorgaans namaak-suiker of namaak-vet. Het gaat om chemisch-synthetische surrogaten (vervangingsmiddelen) die ervoor zorgen dat dieetproducten net zo zoet of romig smaken als het echte werk… Maar dan zonder de grote hoeveelheden calorieën.

Het hele idee achter lightproducten en dieetproducten met nep-vetten en nep-suikers is dat ze mensen moeten helpen bij afslanken en gewichtsverlies. Uit recent onderzoek blijkt echter dat mensen die dieetproducten gebruiken niet slanker worden, maar juist dikker. Hieronder lees je alles over de nadelen van namaak-vet en namaak-suiker voor je figuur…

Ratten & Pringles

Wetenschappers van de Amerikaanse ‘Purdue University’ voerden een experiment uit waarbij een groep ratten in 4 subgroepen werd verdeeld:

  • 1: vet voer met vetrijke Pringles
  • 2: mager voer met vetrijke Pringles
  • 3: vet voer met Light Pringles
  • 4: mager voer met Light Pringles

Light Pringles’ zijn aardappelchips die een substituut voor vet, genaamd ‘Olestra’, bevatten. Het surrogaatvet c.q. nepvet c.q. namaakvet  Olestra verlaat het maagdarmstelsel zonder te worden opgenomen door de darmwand; zodoende bevat Olestra 0 calorieën. Fantastisch, zou je zeggen, maar niets is minder waar…

Nep-vet in eten = echt vet in je lichaam

De ratten die Light Pringles kregen, aten over het geheel genomen veel meer dan de ratten die gewone (vetrijke) Pringles kregen. Bovendien nam het lichaamsgewicht en het lichaamsvetpercentage van alle ratten die Light Pringles kregen veel meer toe dan dat van de ratten die volvet voer en volvette Pringles kregen!

Verklaring

De reden dat kunstmatige surrogaatvetten en surrogaatsuikers je dik maken wordt als volgt verklaard: Hoewel je geen echte vetten of suikers eet, reageren je biochemische systemen (hormonen, neurotransmitters, enzymen etc.) hetzelfde als bij echte voedingsvetten en echte suikers het geval is.Je lichaam maakt zich dus klaar voor een caloriebom. Wanneer deze caloriebom echter uitblijft, raken je hersenen in paniek. Je lichaam gaat in een kortdurende “spaarstand”, waardoor het extra calorieën als lichaamsvet opslaat.

Conclusie

Het lijkt erop dat dieetproducten en lightproducten afvallen niet bevorderen, maar juist tegenwerken.Uit een ander onderzoek blijkt dat een vergelijkbaar fenomeen ook te zien is bij mensen. Het punt is uiteindelijk dat als je niet wilt aankomen, je beter onbewerkte, natuurlijke voeding kan eten dan synthetische vet- en suikervervangers. Kortom: veel groenten, fruit en hele granen.

Bron: Salusi.nl